Hořické trubičky mají bohatou historii a evropské razítko k tomu. Jenže to není k jídlu. Hořické trubičky především znamenitě chutnají. Když jsme to zviditelnili, slavili jsme úspěch. A tak Petráčkovy hořické trubičky už nenajdete jen v Makru a u regionálních distributorů. Nově jsou k dostání také v Tescu, v prodejnách Žabka i na jiných místech.
Romana Petráčková, vedení rodinné firmy Petráčkovy hořické trubičky
V Hořicích se trubičky stáčí už přes dvě stovky let. Recept do kraje údajně v roce 1812 přinesl kuchař císaře Napoleona. Trubičky zachutnaly a od té doby trubičky stáčelo a stále stáčí v Hořicích několik rodin. Trubičky se staly postupně pojmem a začaly se vyvážet do celého světa. I přes pozdější hromadnou výrobu tradice rodinného domácího stáčení nezanikla. Také v rodině Petráčkových se tak trubičky stáčely už po několik generací. Když jednou dostali nápad dát ochutnat i ostatním. Roku 1992 manželé Josef a Marcela Petráčkovi prodali své trubičky prvním zákazníkům a založili vlastní firmu, kterou nyní přebírá nová generace rodiny. Zkušené cukrářky stáčejí jednotlivé trubičky ručně na horké plotýnce. Strojová výroba není přípustná. Hořické trubičky a jejich výroba jsou totiž nositelem Chráněného zeměpisného označení EU, mohou se vyrábět pouze v Hořicích a okolí. Jde o sedmý český výrobek s touto výsadou.
Skrolujte k další případovce